Leiderschapsontwikkeling

Jolanda de Koning

“Na deze 100 dagen ben ik krachtiger geworden en kan ik beter omgaan met bepaalde situaties en het maken van keuzes”

Jolanda de Koning is Teamleider RSVM bij Rabobank en had een vraag op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Sandra begeleidde Jolanda tijdens een 100-dagen Challenge.

Jolanda: ‘Ik leerde Sandra kennen tijdens het laatste traject dat zij binnen Rabobank heeft gedaan; daarin werkten we samen. Sandra was toen al bezig met haar reis richting zelfstandig ondernemerschap en daar inspireerde ze mij mee. Ik liep al een tijdje rond met een persoonlijk ontwikkelvraagstuk; ik wilde mijn persoonlijke effectiviteit verhogen. De juiste coach was ik tot op dat moment nog niet tegengekomen, maar bij Sandra had ik direct het gevoel dat zij mij heel goed zou kunnen helpen. Bij Sandra komt namelijk duidelijk naar voren dat zij je als persoon krachtiger wil maken, met de talenten en kwaliteiten die je zelf al bezit. Ze is laagdrempelig en heel menselijk, terwijl ze toch de stevige vragen niet uit de weg gaat; het voelde direct heel vertrouwd. Wat voor mij wel bijzonder was, was dat ze dat vertrouwen ook online uitstraalde; tot op het moment van daadwerkelijke coaching had ik haar nog niet ‘live’ ontmoet.

Voor mijn ontwikkelvraagstuk hebben we eerst een DISC-sessie gedaan. Daaruit kwamen onder andere mijn persoonlijke drijfveren en leiderschapsstijl naar voren. Daarna zijn we gestart met de 100-dagen challenge: een periode van, uiteraard, 100 dagen, waarin Sandra je leert om vanuit je eigen leiderschapsstijl en natuurlijke gedragingen, anders te reageren op situaties, of daar anders naar te kijken. Maar altijd vanuit jezelf. Ze geeft je tools, tips en oefeningen mee. Zo bespraken we bijvoorbeeld de gesprekken die ik in komende periodes had staan, wat ik daaruit wilde halen en hoe ik dat doel kon bereiken. Ik ging dus gelijk heel praktisch aan de slag, dat heb ik als bijzonder fijn ervaren in de werkwijze met Sandra. Ze geeft je inzicht, tools en vervolgens ga je aan de slag en bespreek je dat samen. Alles gericht op je persoonlijke ontwikkelvraag.

Voor Sandra is het belangrijk dat je je als coachee prettig voelt in de dingen die je doet; daar waar iets niet bij je past of niet goed voelt, komt ze met andere oplossingen. Fijn aan de werkwijze met Sandra vond ik ook dat ze zo duidelijk weet waar ze het over heeft: ze kan zich goed inleven in praktische situaties en heeft veel ervaring opgedaan met het coachen van teamleden in vorige functies, dat neemt ze duidelijk mee. Sandra is ook heel open; over wie zij zelf is, over de reis die ze zelf heeft doorlopen. Dat geeft veel vertrouwen en die openheid was wat mij betreft ook een extra reden om voor haar te kiezen. Na deze 100 dagen ben ik krachtiger geworden en kan ik beter omgaan met bepaalde situaties en het maken van keuzes doordat ik o.a. meer inzicht heb gekregen in mijn persoonlijke drijfveren.’