Leiderschapsontwikkeling

Lucas Remmers

‘Ik heb geleerd te accepteren dat het echt wel goed gaat’

Lucas is Head of Cloud Renewals bij SAP en had een vraag op het gebied van zijn persoonlijke drijfveren. Hij doorliep hiervoor een persoonlijk coachingstraject bij Sandra.

Lucas: ‘Mijn toekomstplan bevat nu dingen die ik niet verwacht had ooit op te schrijven. Ik liet me in het verleden vaak leiden door de welbekende rat-race, maar nu ik meer inzichten heb in mijn eigen drijfveren, is dat niet meer het geval. Ik ervaar veel meer rust in wat ik doe en hoe ik tegen dingen aankijk. Vanaf nu leef ik naar mijn eigen waarden en dat is zo’n verademing. Ik heb geen weerstand meer tegen dingen waar ik dacht altijd weerstand tegen te hebben en houden. Ik ben veerkrachtiger dan ooit. Vandaag voelt als een nieuwe start en het inzicht in die start, dat heeft Sandra me gegeven.’

Onrust
‘Ik werk al vele jaren bij hetzelfde bedrijf, steeds in andere functies. Iedere 2 tot 3 jaar stap ik over naar een andere plek en ik begon mij toch af te vragen waar die onrust vandaan kwam. Het was niet dat ik niet tevreden ben in mijn rol, of in voorgaande rollen, maar die onrust die steeds na een aantal jaar de kop opsteekt, die wilde ik onderzoeken. Ik vroeg me steeds vaker af: ‘Wat vind ik nou echt leuk om te doen?’ en ook: ‘Hoe kan ik in de toekomst steeds betere keuzes maken, keuzes die echt bij me passen?’ Ben ik bijvoorbeeld in staat om langer op een rol te blijven? Met deze vragen kwam ik bij Sandra.’

Persoonlijke waarden
‘Op zich ben ik niet iemand die werkt aan lange termijndoelen. Vijf- of tienjarenplannen, daar doe ik niet aan. Ik zie wat er op mijn pad komt en neem dan het besluit of ik het doe of niet. Dat heeft geleid tot vele diverse functies, maar dus ook tot een stuk onrust. Die onrust heb ik samen met Sandra onderzocht. Direct vanaf het begin gaf Sandra mij het gevoel en vertrouwen dat het om mij ging, en om het uitzoeken wat echt bij mij past. Ze luisterde echt goed naar mijn vraag en daardoor werd de opbouw van het traject ook iets dat aansloot bij mij als persoon. Ik had met mezelf afgesproken dat ik niks voor me zou houden, dat ik alles zou bespreken. Zo spraken we onder andere ook over mijn eigen belemmeringen en onzekerheid, die me soms tegenhouden. Sandra nam me mee in de keuzes die ik in het verleden heb gemaakt, ook privé. Al vrij snel tekende zich daar toch een patroon in af. Mijn keuzes bleken minder ‘random’ te zijn dan ik van tevoren had gedacht, en over het algemeen toch goed bij mijn persoonlijke waarden te passen. Die waarden hebben we vervolgens ook in kaart gebracht.’

Inzicht
‘Als je me nu vraagt wat dit traject me vooral heeft gebracht, is dat toch inzicht. Ik had echt last van heel veel onrust, maar die werd voor een groot deel veroorzaakt door hoe ik zelf tegen situaties of andere mensen aankijk. Ik voelde me onzeker. Door het traject met Sandra weet ik dat dat niet hoeft. Ik weet beter waar ik zelf voor sta en heb de rust gekregen om op die manier naar situaties te kijken en daarop te acteren. Je bent vaak zo gefocust op wat jij zelf doet, dat je niet meer opmerkt hoe anderen dat zien of ervaren. Ik heb geleerd om te accepteren dat het echt wel goed gaat. Ik heb ook geleerd dat ik meer mag vertrouwen op de manier waarop ik zelf werk, ik hoef niet te doen wat anderen doen. Ik heb juist door mijn eigenheid een belangrijke toegevoegde waarde.’

Dagelijkse verbetering
‘Voor mij was het in dit hele traject heel belangrijk dat Sandra een veilige omgeving creëerde. Ze gaf me echt het gevoel dat ik aan het roer stond. Als ik sneller ging dan verwacht, paste zij zich ook aan. Sandra oordeelt niet, ze weet de juiste vragen te stellen en wat voor mij heel belangrijk was, is, dat ze zelf ook in het corporate leven heeft gezeten. Ze weet dus wat er speelt. Ik maak elke dag nog gebruik van wat zij me heeft geleerd. Denk bijvoorbeeld aan het doornemen van diverse communicatiestijlen, waardoor ik nu beter zie wat er gebeurt met mijn gesprekspartner en daarop kan inspelen. Ieder mens is anders en iedereen reageert op zijn of haar eigen unieke manier. Dat ik nu rust heb gevonden in mijn eigen unieke manier, is echt voor een groot deel aan Sandra te danken. Als tip wil ik nog wel meegeven, dat het belangrijk is om helemaal open te staan voor zo’n coachingstraject. Ik wilde dit als cadeau voor mezelf en een cadeau is het ook gebleken. Nu ik beter weet waar ik sta en wat voor mij belangrijk is, kan ik in de toekomst ook de juiste keuzes maken. En, heel belangrijk, ik weet dus dat ik enorm op mijn plek zit bij dit bedrijf en daar de juiste toegevoegde waarde kan bieden. ‘